Masa Lapang Aku


Hurm, skrg dah pukul 3:33 a.m. dan aku plak mcm biasa takleh tdo-tdo mcm selalu. so terlupe plak mende alah ape aku nk taip kt blog aku ni. So during my free time or bahasa jepun nyer.. wasabi iaitu "masa terbuang" dan bahasa pujangga arabnye plak.."dh takde keje". heh.. inilah keje part time aku selain menjadi BATMAN yang tak tido malam  iaitu .. menjadi seorang penyanyi jalanan di lorong2 sempit lagi nan gelap..tp bukan kt lorong haji taib okey..haha. nk cari penyakit ke haper dok lalu situ, aritu kena "sweet" sekali tobat pakcik taknak lalu..kawan aku pn prnh kena skali...badan org tu lg besar dari die la plak..haha. sengal..! Aku mmg suka belajar sendiri segala mala yg aku minat.. bak kata Confucius la.. "Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life" .. tapi ape maksud dier erk..aku pon kdg2 x faham..haha..

Aku rasalah pakcik confucius tu punya maksud lbh kurang mcm nila.. "kite kena pilih kerja @ perkara yg kita suka dan sayang supaya kita enjoy lakukan keje tu, sb kita akan buat tanpa disuruh, so mungkin suatu hari nanti kita tak payah nk lakukan keje tu tuk sepanjang hayat kite.". so aku fikir mgkn klu kite keje kt supermarket, kite enjoy dan byk belajar ttg supermarket tu, lama2 kite plak jadi tuan punyer supermarket tula.. kirenye klu penyanyi, suatu hari nnt lagu2 die tu yg bagi duit walau dier duk lepak kt umahla.. erkkk... panjangnye maksud, haha...tapi lbh kurang mcm tula pakcik confucius ni punyer pale otak kot.. haha, aku memandai je terjemahkan ideologi pujangga dunia terhebat ni.. So aku enjoy dengan menghabiskan masa lapang aku daripada dok melepak kt mane2 dan merayau2 mcm hantu liar kuar malam.. baek aku duk rumah, spend masa terbuang dan boring aku dgn mencipta beberapa lagu tahap picisan jalanan sbg hiburan suka duka aku..sekadar suka-suka sahaje okey =) aku tak minat pon jd artis.. aku cuma seorang ahli perniagaan biasa..


Sbnrnya aku mmg tak suka merayap tanpa hala tuju, aku mmg jenis suka duk rumah dan dok belajar serta mengkaji ape2 perkara yg boleh aku kaji lah. mgkn sb cita2 aku masa kecik dulu nk jadi Saintis.. haha..cita2 yg tak agak2.. so aku suka lah dok mengkaji sifat2 manusia, makanan, tumbuhan dan diri aku sendiri.. sb aku kire mcm seorang pemerhati dan suka menganalisis org laen dari cara percakapan dan attitude dia..haha.. bahaya tu.. yela, dh tanam cita2 aku awal2 ni..sedang merancang utk menyambung PhD dalam bidang Psikologi.. haha, madah impian ng cita2 aku ni tinggi menggapai angkasa raya.. tapi takpe, aku suka ng cita2 aku yg gila2 ni..hehe. biar sengal tapi berakal =)


Bilik aku mmg tak besar mana pun, tpi ddk sorg2 tu kire besar jgkla sb barang aku pun dah banyak.. Aku ada 3 biji gitar yg mana satu tu gitar tong jenama SAKURA dlm RM150 yg aku simpan dlm bilik aku kt kmpg, satu lg gitar acoustic yg aku beli dlm RM380, dan gitar elektrik tu harga promotion aku beli dlm RM550 jek. Beserta amplifier 3 biji, jenama IBANEZ, SPIDER dan lagi satu aku dh tak igt sb masih ada dlm kotak tak bukak2 sejak beli..Kire2 3 biji amplifier tu je dah menjangkau seribu lebih jgk ar.. tapi nk pakai banyak2 btpe..? nk suh jiran2 aku baling ng mangkuk kt tingkap lg ke dok memekak tgh2 mlm dalam bilik..? haha..sb dh banyak kali kena marah ng jiran2 tu dulu ms zaman aku keje. tu yg aku tobat tak nak memekak tgh2 mlm lg pas blk keje..skrg baru reti gune headphone.. baek kan aku ni..dengar cakap org tua-tua..haha


Aku takdelah teror maen gitar.. saje suka-suka dok belajar sendiri.. yelah, zaman2 aku bergelar seorang engineer dulu duit aku mmg la banyak tahap gaban..haha. so nk beli ape pon boleh dapat dan mewah dok belanja kawan2 pi karok tp2 mlm.. tapi sejak dh sambung master kt UTM aku sangatlah tersangkak orgnye..huhu. ape nk buat, ilmu itu tiang agama..haha.menuntut ilmu itu suatu kewajipan bagi org2 islam.. bak kata Mr. Frank William "Kita akan terus di anggap berilmu selagi kita menuntut ilmu, dan kita di anggap bodoh lagi jahil sekiranya kita menganggap diri kita dh cukup pandai dan berilmu" .. so tuntutlah ilmu selagi mampu utk menunaikannya kerana setiap kali kita menuntut ilmu itu tercatat byk pahala dan adalah jihad namanya jika ditunaikan kerana Yang Esa =)


Aku sekadar menggunakan ilmu dlm fikiran yg dikurniakan-Nya dengan sebaik mungkin.. kadang2 aku ni teror la plak berfalsafah walaupun aku ni mmg budak SAINS TULEN sejak sekolah lagi. So laen la mereka2 yg bersastera tu, mmg amatlah bijak berpujangga.. tapi ujian otak dari suatu kajian yang aku prnh amik dulu mengatakan bahawa titik fokus otak aku ialah kt tengah2.. ape maksud die erkk..? tu maksudnye, aku blh gunakan 50% otak kiri dan 50% otak kanan aku secara seimbang dan serentak pada masa yg sama dengan amat baik sekali.. fuyyoo..lebih tepat, aku blh gunakan daya imaginasi dan daya teknikal dlm fikiran aku secara bergabung. sb tu aku cakap, aku xdela pandai sangat cuma aku ni cerdik jek, tp kadang2 klu aku study betul2, mmg aku ni pandai amat pon..haha.. cuma aku MALAS jek. ape tu..?? haha, aku pon tak faham, so ape kata aku kongsikan suatu ilmu yg aku baru lepas kaji ni kt korg sume berkaitan kelebihan penggunaan otak kiri dan otak kanan manusia seperti kt bawah ni :


OTAK KANAN = KREATIF : Bentuk, Intuisi, Lagu, Muzik, Imaginasi, Khayal, Warna Warni dan Subjektif

OTAK KIRI = ANALITIKAL : Bahasa Verbal, Matematika, Logika, Angka, Urutan, Penilaian, Analisis, Linier dan objektif

So aku dapati kepala otak aku ni "amat" special jugakla kirenye di mana aku boleh  jadi mcm2 org dan macam2 fikiran yg agak serba boleh. Patutlah aku budak sains, tp boleh jadi mcm seorang yg berbakat dlm bidang artistik.. pada masa yg sama aku boleh jd mcm org2 teknikal dan kejuruteraan. Suatu nikmat yg besar dalam diri aku..hehe. Pernah sekali aku siapkan satu 3D Animation Proposal in full english termasuk cashflow bernilai 6 Juta dalam masa seminggu jer. walhal General Manager tu kate, org laen buat kurg2 makan 3 bulan tu pun tak sure leh siap 100% dgn baek.. Dahla sume idea dan technical parts sumenye idea aku sendiri. Memang boleh giler ahh sampai tak tido mlm orang tu tak tahu..huhu.. Dan menariknye proposal tu dah sampai ke California pon.. sampai mat salleh tu nk turun KL semata2 tuk discuss projek animation **takleh cakap lebih** =)  mgkn sb aku dah tahu kat mane kelebihan kepala otak dan bakat aku ni sesuai kot.. So ape kata klu korg try gak bt "Brain Test" tu. bende tu software jek yg suh korg plh dan jawab soalan2 dlm software tu. But it's really2 interesting =) so klu otak korg lbh kpd kiri, maka engineer, technician dan cikgu matematik la keje korg yg sesuai.. tp klu kanan, maka kamu sesuai tuk jd  seorang komposer lagu, penyanyi dan org2 seniman la gayanye.. tapi aku yg bergelar businessman ni kt mana erkk pun aku tak tahu, patut la kot kt tgh2.. sb cari bisnes tu suatu perkara yg kreatif lg subjektif manakala financial atau kira2 duit tu plak part matematika atau angka.. hehe. ingat, tapi itu SEKADAR KAJIAN SAHAJA okey =) goodluck & selamat mengkaji kepale otak masing2 yer..haha



 Wassalam



~ Rizali Masri ~
\(^_*)/


Cetak

No comments:

Post a Comment

Hi everyone .. please leave your comment here ~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...