Mat Motor Tunjuk Belang

 

Aku baru pas balik bercuti kt rmh mak ayah aku smlm, so dlm kul 9 mlm mcm tu lalu highway kt Pasir Gudang-Senai nk ke UTM dan Pulai Perdana.. kenderaan mlm smlm blh byk plak kt atas jalan smp jem highway. Pastu hujan agak renyai2 waktu mlm plak tu. Macam biasa ar, mata kena awas gila sb moto2 ng kete2 sume bersepah kt atas jalan. Cuma yg aku hangin satu badan, nape la dok bersepah moto2 lalu kt laluan memotong nih.. Patutla masa aku ddk kt Bandar Seri Alam thn lepas, hari2 pg keje kt Tebrau ari2 tu jgk aku nampak org naek moto accident.. paling seram sejuk waktu aku lalu kt tmpt org accident tu, pecah kepala sampai berterabur otak kt jalan. Nak muntah sampai mabuk aku tgk smbl bwk kete.. menakutkan baii..

Tapi apa yg aku sedar, mereka2 yg bawak moto2 ni sbnrnya sendiri yg bawak moto tu dgn bahaya. Dah la highway tu ada 2 lane, pastu deme duk lalu kiri, tengah, kanan... senang cakap sume port dorg maen sebat jek asal dpt lalu sambil mencilok2.. Walhal klu ada kete nk tukar lane, dari jauh deme dh hon kuat2 mcm otai.. Aku bukan nk kondem penunggang motosikal wlupn aku dh 3 thn tak jalan2 naek moto TZM aku tu. Tapi aku hangin la ble tgk deme tu naek moto mcm tu smlm.. pastu dok hon2 segala mcm takde sivik. Dah tu dok bayangkan ada 3 lane pun deme nk kongker sumer jalan jgk.. isshhh.. dhla tu, bawak slow kt laluan memotong plak tu. Rasa mcm nk sondol jek bontot moto tu smlm, tak pasal2 tertonggeng kt jalan. Ni sume sikap pemandu la..aku ni bukan ler pemandu kete berhemah sgt, tp agak2 la klu nk lalu kt jalanraya tu, bukan jalan kampung bai.. hormat lah kt org2 laen jgk..

Pastu klu tergesel sket, jatuh tersembam kna sebat ng kete lain.. masalah plak karang.. dah jem satu highway. klu jatuh kna sebat kete masih ok lg, ni klu lori trailer yg sebat..? aritu aku lalu slow2 sb highway jem, skali tgk ada trailer dok berenti tgh2 jln, jem dh satu hal.. skali tgk ada mamat moto terselit bawah tayar ng darah kt kepala..isshh.. elakkan lar jauh2 okeh ..! aku suka konsep jalanraya kt pulau pinang. dorg letak satu laluan khas tuk moto jek.. so deme takdelah dok cilok kiri kanan kt jln2 besar yg mana byk kete2 memecut. sb moto ni tak suka ikut laluan...

Kegeraman aku ng mereka2 yg bawak moto mcm pelesit ni tak habes kt sini jek.. 2 thn lepas masa aku nk sampai da kt tmpt keje kt Tebrau, skali ada mamat india ni dok maen cilok2 tergesel ng kete sebelah, skali blh tersungkur btl2 dpn tayar kete aku plak.. mengucap gak aku..tak pasal2 ada mamat jatuh depan2 smbl kete aku tgh gerak. sb 2 org mamat tu tak gerak dpn kete aku.. MATI ker..? aduhh.. masalah betollah.. ble masa plak aku sebat dorg smp jatuh.. Pastu dorg dok sedar2 ng mabuk2, ng luka2 segala nk mengamuk plak dok hempas2 helmet marah2.. apekejadahnya nk sound2 aku plak..! sekali aku "SEKOLAHKAN" balik..! tahu pun diam mintak maap blk..! silap org la der nk sound2 mcm tu.. tp sb aku je yg berentikn kete sb jalan jem org nk pi keje kul 8 pagi..lgpn sb dia terbongkang depan kete aku, so mmg kna berenti & kuar kete la..  tak pasal2 aku kna anta member dia yg luka2 tu kt HSA.. Aku dok risau jek, jgnla ko duk mati dlm kete aku mangkuk, tak pasal2 panjang ceriteranya nnt.. Sampai2 je HSA kt Unit Kecemasan, aku ckp kt brader2 hospital tu ni ada bdk india accident, sy cuma tlg antarkan dia jek, nnt kwn dia dtg naek moto.. sb sy nk pi keje dh lambat dh ni..


Mamat india tu tgh mabuk kot.. aku pn tak taula dia dok minum arak ke haper sblm tu, mamai semacam jek. Last2 kna "SEKOLAHKAN" balik ng brader2 kt hospital tu.. haha.. padan ng muke ko LABU..! kirenye aku ni dalam kategori masyarakat yg bertanggungjawab rupenye. Nasib baik aku dulu otai ajar kawad tuk bebudak PBSM kt sekolah. So taula jgk asas2 dan syarat2 nk selamatkan org dan bwk org naek kete ke hospital ni..sb masa tu mmg kna bt tindakan pantas, ambulans pun tak larat nk datang sb highway tgh jem gampang time org nk masuk keje. Pengajarannya, jangan lah nk tunjuk belang kt atas jalan walaupun diri ko tu kecik der bwk moto. aku hormat kt org2 yg bwk moto secara berhemah jek.. tp yg dok maen langgar selumber ni plak korg ikutla laluan yg sewajarnya okeyh.. aku pun bayar CUKAI jalan jugak..haha 


 Wassalam



~ Rizali Masri ~
\(^_*)/


Cetak

No comments:

Post a Comment

Hi everyone .. please leave your comment here ~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...