ads top

Tips Membaca Dengan Cepat


Membaca adalah amalan mulia, pelbagai kempen kesedaran membaca giat dilakukan dalam tujuan memberi kesedaran kepada semua betapa pentingnya amalan membaca dalam menuntut ilmu. Tapi kadangkala kesibukan waktu dan kekangan masa membuatkan kita tidak sempat untuk membaca dengan teliti. Jadi jika kita perlukan maklumat yang pantas daripada bahan bacaan, kita perlulah membaca dengan cepat dan ringkas. Untuk membaca cepat memerlukan tips dan teknik tertentu. 

Secara umum ada dua teknik membaca iaitu :

1. Teknik Scanning

Teknik pertama ini adalah scanning, di mana anda membaca suatu informasi secara loncat-loncat atau melangkau baris dan ayat, sehingga dalam memahami bacaan tersebut kita dapat menghubungkan kalimah yang satu dengan kata-kata sendiri. Jadi dalam teknik ini tidak seluruh perkataan/kalimah yang dibaca. Biasanya kata-kata kunci yang menjadi perhatian pembaca. Sebagai contohnya teknik ini seperti kita sedang membaca suratkhabar, mencari judul-judul atau topik berita yang dianggap menarik.

2. Teknik Skimming

Teknik membaca skimming pula adalah membaca secara garis besar (sekilas) untuk mendapatkan gambaran umum isi buku. Setelah itu kita mencari informasi yang ingin kita ketahui secara mendalam. Untuk melancar proses skimming maka lakukanlah terlebih dahulu membaca daftar isi kandungan, kata pengantar, pendahuluan, judul atau sub judul, serta kesimpulan. Daripada bacaan bahagian-bahagian buku ini kita akan faham dan mengetahui intipati yang cuba disampaikan dalam buku tersebut. Teknik ini biasanya dilakukan ketika kita mencari sesuatu yang khusus dalam teks. Sebagai contohnya teknik ini seperti kita mencari erti kata dalam kamus, atau mencari nombor telefon dalam buku telefon.

Langkah-langkah membaca dengan cepat :

Sebelum melatih membaca dengan cepat, kita perlu faham beberapa langkah membaca dengan cepat, iaitu:

1. Langkah pertama adalah persiapan

Membaca tajuk. Kita boleh mentafsirkan isi bacaan dari tajuk yang kita baca. Kaitkan pengalaman yang kita miliki dengan judul bahan bacaan yang akan dibaca. Perhatikan gambar dan keterangan gambar dari bahan-bahan yang akan dibaca. Biasanya gambar atau ilustrasi dalam buku menggambarkan isi bacaan. Oleh itu, simbol visual ini dapat membantu kita memahami isi bacaan.

Seterusnya kita perlu memberi perhatian kepada surat dalam huruf bold / italic. Ini berbeza surat bercetak yang melambangkan perkataan / frasa penting dalam kerja-kerja ini. Langkah seterusnya adalah untuk membaca perenggan permulaan dan akhir. Perenggan awal untuk membawa pembaca ke kandungan bacaan, manakala perenggan akhir biasanya ruji kandungan minda yang membaca. Melalui awal dan akhir ini perenggan boleh membantu kita mentafsirkan seluruh laluan. Maka kita perlu membaca sinopsis juga dianggap membaca.

2. Langkah kedua adalah pelaksanaan

Daripada langkah pertama tadi, kita sudah dapat membayangkan gambaran umum isi bacaan dalam buku yang akan kita baca. Selanjutnya kita dapat memulai membaca cepat dengan menggunakan dua teknik tadi iaitu scaning dan skimming. Di sini kita dapat mencari kata kunci yang wujud dalam ayat, kemudian disambungkan melalui persatuan dan imaginasi supaya kita dapat dengan cepat mengambil intipati kerja-kerja ini tanpa perlu membaca keseluruhan buku.

Latihan membaca cepat
Untuk menguasai kemahiran membaca dengan cepat, kita perlukan latihan. Latihan ini termasuk senaman otot mata, mata pheriperial, dan kawalan pernafasan.

Melatih Otot Mata
Melatih otot mata dapat dilakukan dengan cara :-

- Gerakan bola mata dalam keadaan pejam ke atas ke bawah, lalu sebelah kiri dan kanan.
- Latihan ini harus dilakukan secara beterusan selama 14 hari,
- Lakukan selama lima minit tanpa henti.
- Apabila satu hari saja tiada latihan, maka otot mata akan kembali ke keadaan sebelum latihan.

Melatih Pheriperal Mata
Melatih pheriperal mata dapat dilakukan dengan cara :-

- Pandangan mata mengikuti gerakan telunjuk di depan mata.
- Tujuannya agar mata kita dapat menjangkau seluruh bacaan tanpa menggeleng-gelengkan kepala, kerana menggelengkan kepala itu melambat proses membaca cepat.

Melatih Pernafasan
Melatih pernafasan dapat dilakukan dengan cara :-

- Tarik nafas panjang keluarkan secara perlahan.
- Kemudian tumpuan latihan yang berkaitan dengan postur tegak, melibatkan imaginasi.
- Di sini usahakan seolah-olah sedang berkomunikasi dengan sang penulis.
 

Kebiasaannya membaca sebuah buku yang terlalu panjang dan banyak tulisan akan membuatkan anda terasa letih dan bosan, untuk mengelakkan perkara ini. Anda boleh mulakan dengan sumber bacaan yang mengandungi tulisan dan gambar, kerana dengan bacaan dan gambaran, ianya membantu daya imaginasi anda untuk lebih cepat faham. Selain itu, biasakan diri membaca dengan meletakkan jari telunjuk pada ayat yang dibaca kerana tumpuan mata dan otak akan fokus pada jari telunjuk dan ini memudahkan proses pembacaan anda =) Amalkan budaya membaca dalam diri agar anda tidak ketandusan ilmu dan jadikan ia sebagai hobi harian. Dengan membaca anda akan mendapat pelbagai ilmu.

~ Wassalam ~ ~ Rizali Masri ~
\(^_*)/

Share on Google Plus

Tentang Rizali Masri

RizaliMasriDotCom asasnya adalah sebuah website peribadi yang berkongsi artikel berkenaan keusahawanan, motivasi, isu semasa, kesihatan, ilmu pengetahuan dan travelog. Kini, website ini turut menyediakan pelbagai tawaran kursus keusahawanan, video marketing, membina website / e-commerce. Hubungi saya di 011-1636 2729.

2 respons pembaca:

  1. Latih dan Praktikkan Membaca Cepat disini menggunakan RSVP (Rapid Serial Visual Presentation) METHOD. it's free but max 500 wpm (words per minute) :-)

    ReplyDelete
  2. Latih dan Praktikkan Membaca Cepat disini menggunakan RSVP (Rapid Serial Visual Presentation) METHOD. it's free but max 500 wpm (words per minute) :-)

    ReplyDelete

Hi everyone .. please leave your comment here