Zaman Sekolah Rendah Ku..

Hurmmm ... tetiba plak rasa mcm rindu zaman sekolah-sekolah dulu. Teringat zaman-zaman nakal aku yg sukar dibendung sejak lahir2 lg. kehkeh.. kutuk diri sendiri .Aku dibesarkan dlm family yg sederhana, x kaya sgt dan x miskin sgt.. senang cakap mcm2 ada ar. sebuah family yg bahagia & aku bangga dilahirkan dlm keluarga seumpama itu. Aku mmg sejak kecik lg dah ada byk bakat terpendam.. (hakhakhak...dgn bangganye aku berikrar, segala2nya adalah benar-benar belaka). tajuk kite kali ini adalah "Aku sebatang pen".. haha, xdela gurau jek.. tu karangan masa aku darjah 3 dowh.. 


Aku rindu sgt2 ar kt kawan2 masa kecik2 dulu.. aku ni dlm kategori bdk2 "BAIK & SKEMA" tau masa kt sekolah rendah dulu. ye arr... mana taknye, darjah 2 dh jadi ketua kelas. Darjah 3 plak kna jd Ketua Pengawas Sesi petang.. gua x gerun bai dok sound tepek si Eppi, Gengster paling otai bdk Drjh 6 kt sekolah gua.. sume bdk seram sejuk beb gua sound brader otai drjh 6 tu, mane taknye.. dia ar gengster paling ganazz kt skolah gua ms dia drjh 6. tp gua ketua pengawas der, mana blh benarkan dia dok
potong2 line kt kantin masa nk beli eskrim mesia 10 sen ng kopok basah..!! gua 'protect' beb bdk2 seusia gua wlupn gua bru darjah 3 masa tu, sejak tu ar, ramai kawan2 respek gua yg berani lg sengal ni... sbnrnya gua x tau pn brader tu otai paling gengster kt sekolah gua beb... kahkahkah..!! klu gua tahu brader tu otai gua pn gerun tahap cipan nk sound tepek dpn2 bai.. xpsl2 gua yg budiman lg sopan santun ni kna belasah beramai2.. haha


Pastu sejak jd ketua pengawas, life aku terus la menjadi pengawas sekolah harapan bangsa hingga ke darjah 6.. keje aku ari2..?? haha, menarik.... aku kna kuar kelas setiap sejam tuk masuk blk guru penolong kanan tuk tekan loceng .. dingdong...dingdong..!! menandakan hbs waktu kelas. tp2 ari perhimpunan keje aku plak..? hehe..segan ar sket sb aku jd tukang tarik tali bendera malaysia waktu bebudak ni nyanyi lagu negara ku ( adakah sb itu semangat patriotik yg tinggi tlh menular dlm diri ku..? owh tuhann..!! ). hari2 biasa plak kehkehkeh, ari2 yg paling aku suka... "SEKOLAH"kan bebudak ni tuk beratur kt depan kelas msg2 sblm masuk kelas tp2 ari... wooo best wor... pegang microfon, cakap "angkat, jatuh, angkat, jatuh, senang diri, jaga sedia".. semua budak satu sekolah ikut arahan aku yg berkaliber tinggi ni lg berbakat besar ni dowh... best woo keje ni.. sb kdg2 aku sengaja sakat ng main2kan budak2 sekolah.. sb ikut suka hati aku la.. "angkat tangan" ... semua budak satu sekolah angkat tgn beratur dpn kelas msg2.. mcm tu la hari2 dorg sume kna buli ng aku.. selagi aku rasa x puas hati ng barisan stp kelas.. aku dok ulang2 jela smp aku puas.. hakhak.. maafkan aku kawan2 sbb mempermainkan kalian semua. niat aku suci lg bersih semata2 utk mengajar kalian menegakkan barisan kalian demi agama, anak bangsa dan negara.. kahkahkah..!


Aku plak jaguh rumah pasukan dalam sukan pecut 100m, 400m, baton 100m & 400m dan lompat jauh.. sbb aku mmg suka maen lari2 ni.. aku suka bidang kejar mengejar dan paling aku geram bila dorg kejar aku blk... isshh, sempot bai dok paksa diri lari selaju2 yg mungkin.. so kira2 top 4 sprinter la kt sekolah aku. so berlambak ar medal2 ng hadiah2 kt rumah aku tu. elok lg smp skrg.. hakhak. tu yg smp dah tua mcmni pon aku mmg suka maen lari2, terutama lari ms kelas ar.. cikgu masuk ikut dpn, aku kuar ikut blkg, cikgu msk ikut blkg, aku pn masuk ikut blkg jgk..hakhak.. (kantoi la tu maknanyer.. heheh) .. memonteng kelas mmg bakat tersembunyi aku sejak kecik2 lg.. kahkah..! tapi tu ar.. aku ni jns org yg x suka serius dlm apa aku buat ms kecik, sb bile aku dpt jd wakil sukan peringkat daerah n negeri.. aku lahirkan seribu satu alasan x masok akal agar aku leh monteng dr pg sume tu..dhla kaki 'monteng', 'kaki kencing' (suka kelentong) plak tu siap ng cikgu2 sukan skali aku berlakon..haha sb aku sukan tuk suka2 jek, xdela smp nk dok lari2 peringkat negeri populer segala. aku ni kan "pemalu tegar".. manalah tau tgh dok pecut2 laju skali ada aweks senyum kt tepi padang.. kompom terbongkang aku jatuh ke bumi.. hahaha.. so hbs cite zaman sume2 tu...


Klu korg nk tahu, aku ni jugak merupakan antara pelajar cerdik (kahkahkah, puji diri giler2) .. tp aku xdela pandai gila beb mcm kwn2 aku yg laen tu. dorg sume hebat2 belaka, tp aku kira bertuah jgkla sb termasuk dlm bebudak kelas 6A (yg masa tu bru di specialkan khas utk UPSR ng nama 6 Elit) tp aku boring ar, sb terlalu elit sgt..x fair tuk kawan2 kelas laen. dah tu plak lelaki cuma ada 7 org jek, gurls dlm 18 org. tu lagi satu aku hangin satu badan... sb hari2 asik nk gaduh ng gurls memanjang.. dorg dok potpet potpet potpet.. x hbs2, smp aku baling dorg ng kapur.. kire bajet da ckp ganas ar, last2 aku kna perambat ng penyapu  oleh bdk2 gurls kelas aku beramai2.. hampeh toll dorg ni..dorg ni lg ganas  malah brutal rupenye..! tp ble pk2 blk mmg pon, sb aku ni jgk merupakan ketua kelas dan merangkap pengawas kt sekolah agama.. fuhhh... mudah bicara aku ni mmg 'pengawas tegar' jela baik sekolah rendah n sekolah agama & merangkap ketua kelas. tp yg bt aku ni MALAS nye, ari2 kna follow bontot ustazah dok pi amik buku kt blk pengetua.. haaa kaauu... sekali sebulan aku monteng sekolah agama.. kahkahkah... mengong tahap tertinggi tlh berlaku disitu.. puas mereka2 sume pujuk, aku ttp monteng kelas jgk. selagi aku xjd bdk biasa, aku xnk pg sekolah...! sebulan seyhhh monteng bajet kna buang sekolah dah.. rupe2nya xkna buang2 jgk.. adehh.. geram btoll.. pas sbln tu ustazah plh kwn baik aku jd ketua kelas bru aku dtg.. hakhak.!! tu yg belajar bahasa arab cuma tahu sebut.. "jumjumaton, ainon, raksun, syakbun dan kalbun jerk",, kehkeh..yg lain2 tu x sempat belajar.. asal usul sb aku ni mmg pemonteng kelas tegar la..hehe 


Hobi aku sejak kecik mmg suka kenakan, sakat pompuan dan selalu amat gaduh2 ng pompuan.. sb tu aku ckp aku hebat dlm bidang larian sb ari2 kna lari sb kna kejar penyapu ng pompuan2 kelas aku. huhu. tpi dulu2 je okey.. skrg aku dah tobat dan dh tua la utk sume2 tu.. kehkeh. Kenakalan aku merebak dan menular ke seluruh pelusuk daerah yg pernah aku lawati..haha da mcm virus seyhh.. then time utk UPSR.. gila bapak sekolah push kitorg tuk score straight A's.. segala mcm ramuan dan pesantren dorg suh kami lakukan.. perghh, part paling aku malas.. kelas English.. damn suck..!! madah asik x lulus jerk.. Tp nasib aku mmg amat baek sb masa dlm kelas 6 Elit tu, aku dikurniakan seorg cikgu english pompuan yg comell, lg ayu, menawan dan segala mcm pujian laa... (Teacher Ainul.. sorry eh, terjual nama teacher plak.. hakhak) dan dgn tetiba semangat baharu peringkat dewa melompat ke langit tlh muncul bai.. gua stady mcm nk rak tp2 mlm, b4 tdo gua bace kamus beb smp tetido atas katil kamus atas muka.. mak gua xleh ckp ape beb sb perubahan drastik gua mempelikkan dan menghairankan semua org..kehkeh. sb teacher ainul tu comel sgt2 mcm amy mastura.. hikhikhik..! 


Dan..... sehinggalah UPSR sbnr.. gua dapat straight A's beb..!!! huwwwaaaaaa!! gila gua sejenak, and batch gua paling ramai score straight A's berbanding thn2 laen & cemerlang peringkat daerah.. fuyyo.. bangga beb..! melompat2 kegirangan cikgu aku yg aku tgk da mcm monyet2 baru kuar dari hutan pn ade.. hakhakhak.. gurau je cikgu2 sekalian.. pertama kali kejayaan kecil dlm hdp aku bila mana aku berjaya score UPSR dgn cemerlang & dpt anugerah pelajar harapan. Kekaguman & kesenyuman bangga mak ayah aku terserlah masa tu =) itulah pertama kalinya aku bangga menjadi anak mereka.. hehehe.. hinggalah aku di tawarkan ke sekolah berasrama penuh (SBP) beserta dgn 4 tawaran asrama & sekolah yg lain..  namun oleh sb aku xdpt join lawatan sekolah ke Melaka dulu sb xde duit..so aku pilih Muzaffar Syah Melaka a.k.a (MOZAC)..haa kauu, bertapa la 5 tahun ko kt melaka puas2.



Tentang kes2 jenayah dan segala hal2 keselamatan negara yg telah aku lakukan kt MOZAC tu nnt2 la cite time2 aku free.. aku rasa rindu sgt2 kt korg2 semua yg membesar sama2 ng aku ms sekolah rendah dulu, aku rindu ng sepak terajang korg kt aku, aku rindu kenakalan aku mencuri buah2 rambutan kt rmh org smp togel pokok rambutan makcik tu, aku rindu perangai buruk aku x puasa curi durian ng buah nangka kt kebun org, aku rindu perangai lama aku curi myk motor kt kedai sb xckp duit, aku rindu saat2 aku curi mercun time hari raya, aku pecah sekolah tadika amik papan congkak (nnt aku pulangkn blk ehh, msh ada lg kt rmh aku.. huhu) dan segala mcm kenangan ng korg2 semua yg pastinya xkn pernah aku lupakan smp bile2.. =) 


 Wassalam



~ Rizali Masri ~
\(^_*)/

Cetak

2 comments:

  1. punya nakal... kalah mokcik uhuhuhu

    ReplyDelete
  2. ngeeee ~ bomohkan lah shaye utk tidak nakal... ayat bomohkan tu mcm ku kenal. hahaha

    ReplyDelete

Hi everyone .. please leave your comment here ~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...