Dia "Businessman Berjaya"

Hurm, petang td dlm kul 2 lbh mcm tu ada org call ms aku tgh drive. Then he introduce himself to me. so atas urusan and urgent matter smp dia dh turun ke JB dari Port Klang , so dia nk jmp aku skali la.. then aku pn setuju lah utk jumpa dia utk discuss a little bit of matter dlm kul 3.30 sb aku nk pi makan dulu dan setelkan keje sket. sb xnk hampakan usaha dia turun ke JB ni. so aku cancel lg 2 appoinment aku hari ni semata2 utk appreciate org2 mcmni la yg dtg dr jauh. coz he talks really professional, then aku pn knala reply ng professional jgk .. so kami set la tuk jumpa kt kedai makan sambil bincang2 ptg td. From the way he talks dan cara dia bercakap.. i got something, dia ni bkn calang2 org cuma dia xbgtau n bt mcm biasa2 je sb dia nk aku explain kt dia n his wife dulu psl "perkembangan projek"..

Then, after dh explain n mula kenal sb baru 1st time kami jumpa td.. aku try ar curi2 sket selidik latar belakang dia. smbil bual2 aku selit2 dok tny keje mana, tggl mana n so on. . so lastly dia ckp yg dia bisnes sendiri n involve dlm logistic industry. pastu dekat lbh 2 jam jgk ar kami bincang sama2. Aku tgk networking dlm hp dia pn mcm ramai jek & VVIP plak tu, sb dia bru sms, cepat je org2 vip tu reply. Dia plak mcm senang tangkap jek apa yg aku nk sampaikan (maybe org2 bisnes ni sentiasa peka & cepat faham apa org kata kot) sb aku tgk cara dia bercakap ng aku td mmg agak low profile, berbudi bahasa , sopan santun n mcm org2 biasa jgk tapi professional .. pada asalnye dia just nk tahu some "perkembangan projek" dari aku jek..!


Tapi mungkin sb kami sama2 kepala otak bisnes kot, so mcm ada "chemistry" plak ble berbual sama2. Then dia dok tanya umur aku, aku ckp ar 27 thn, pastu dia pon cakap kita sebaya. His wife is 30 already, anak dia gurl tu baru 4 thn, comel plak tu.. mcm nk cubit2 jek pipi anak org tu aihh. geramm tol aku..! Terkejut jgk ar aku ble dia ckp kami sebaya..!! pastu ada la jgk sket projek yg kami tgh nk come out bersama td,  related to mutual interest la.. tp bkn public mutual okeyhh..! or maybe ada byk lg la kot pasni once bile kitorang dah makin rapat n makin kenal nnt..insyaAllah.. 

Pastu after habis bincang n plan mana2 bisnes yg blh kami venture bersama, then aku still x puas hati lg.. naluri aku kata msh x puas hati jgk, so aku tggu dorg naik kete.. then aku nmpk ar dorg naek BMW 5 Series warna putih.. haaa... kan aku dh agak dah..!! sure he is somebody..!! kira alhamdulillah la kenal org2 mcm tu, sb mmg kebetulan la ada pegawai tu bg dia no hp aku suh jumpa aku sementara ada kt JB ni..sb dia kna shoot blk ke KL sblm kul 9 mlm ni sb ada appoinment laen.. aku agak kagum gak ar, seorang pemuda yg sama usia ng aku tp dh memiliki sykt logistik sendiri kt port klang n berjaya di usia aku.. aku ni plak, mcm sorg mamat yg xde pape lg yg masih terumbang ambing.. tp xpe, aku x pernah heran pn nape aku masih lg kt posisi mcmni.. cuma aku suka tgk cara dia bercakap & berfikir .. amat professional, menghormati & menghargai semua org..


Pada pendapat aku lah... mungkin orang2 yg bisnes ni dorg mmg sedar yg bidang perniagaan ni mmg sentiasa berhadapan ng risiko  tinggi setiap masa, esok lusa & bila2 masa blh lingkup. tp apa yg baiknya .. aku tgk orang2 bisnes ni dorg sentiasa melatih diri dorg utk menghargai semua org  berbanding ng mereka2 yg keje kt gomen (maaf klu kenyataan  ni sensitif) .. sb mgkn yg lbh tepat, naluri & semangat juang utk bantu membantu antara satu sama lain tu amat tinggi dlm kalangan mereka yg berniaga.. yela, klu kita tny org2 yg dh berjaya dlm bisnes, mesti dorg pn dah byk kali hidup susah, xde duit, kna tipu, org caci dpn2, org pandang rendah,  family tentang hebat, dan mcm2 lg perit jerih dorg sblm berjaya. so dorg ni mmg seorang yg amat memahami pd semua org lain. kita tolak tepi pada mereka2 yg sebaliknya sb tu sume unsur negatif dan semua itu mmg dah jd lumrah manusia. tu kot yg membezakan sedikit jurang pemikiran antara 2 sektor yg berbeza ni. perbezaan antara kedudukan yg mana individu yg sentiasa berhadapan ng risiko stp hari dan individu yg sentiasa dlm keadaan zon selesa dan selamat, so xperlu usaha lebih sb mudah dpt sume keinginan tu... fikirkan..! sb rata2 masyarakat kita terutama masyarakat melayu mmg amat memandang semua perbezaan tu..

Papepun, klu xde aral..kami akan berjumpa lg nnt utk bincangkn sesuatu ttg projek2 mendatang. atau mungkin ble aku ke port klang dia dh pelawa ke ofis dia kt sane.. mana tahu brader tu bg aku projek2 dia sket ke.. ahakss.. alhamdulillah, sape tahu kan..? org arab kata, "better try than never"  =) .. klu kite try sepak bola kt depan gol 10 kali, kurang2 mst ada potensi nk gol masuk wlu sekali pun kan drpd kita dok mengalah awal2 cakap mmg xkn masuk gol punyer.. dalam hidup ni, semua perkara yg kita lakukan pasti ada risikonye samada berniaga sendiri atau pun kerja makan gaji sampai tua. pucuk pangkal tanyalah diri sendiri sejauh mana keinginan & matlamat hidup kita utk kecapi kejayaan dlm diri tu.. sahabat tadi tu sama umur dia ng aku baru je 27 tahun tp dah miliki sebuah kereta BMW 5 Series merangkap kete idaman kalbu aku yg biasanya di pakai oleh pengarah2 sektor kerajaan or orang2 politik SAHAJA.. so fikir-fikirkan dan selamat beramal wahai teman2 sekalian =)
Cetak

2 comments:

  1. Alhamdulillah rezeki Allah s.w.t bagi..nak senang bkn senang byk dugaan yg perlu ditempuhi..mcm org cakap hidup kita nie seperti roda kekdg kita diatas kekdg kita dibawah..camtue gak la dalam biz..cuma 1 jer kita jangan sekali leka dgn kejayaan yg kita ader tnpa bersyukur kpdNya..nak berjaya dan bila dh berjaya jgn sesekali lupa pada Allah s.w.t sbb aper yg kita ader semuanya dtg dariNya..dan bila2 masa saja Allah akan tarik balik aper yg kita ader..Bersyukur dan sentiasa ingat kan Allah, insyaAllah kita akan berjaya walaupun dimana kita berada...

    ReplyDelete
  2. yup..satu komen dan kata2 yg datang dari lubuk hati & pengalaman =) semua org berhak utk menikmati kepuasan hidup, cuma bergantung kpd sejauh mana kita mensyukuri & menghargai nikmat tersebut.. dan setiap sesuatu pertemuan @ perpisahan yg tanpa dirancang itu sudah pasti ada hikmah disebaliknya..

    ReplyDelete

Hi everyone .. please leave your comment here ~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...