Rumah Aku Banjir..!!

Rabu, 09/03/11 pukul 3.40 ptg bersamaan petang tadi la.. satu kejadian di luar jangkaun kepala otak dan juga merupakan peristiwa sejarah pertama dlm hidup aku selama 27 tahun ni.. adehh..! dalam sedap aku melayari internet kt dalam bilik sorg2, tetibe hujan lebat kt luar dlm 20 minit mcm tu, walhal xdela mendung sgt kt luar sb aku blh kuar makan nasi ayam ng kwn2 aku kul 2 lebih mcm tu. Ni cerita ttg rmh sewa yg baru aku duduk dlm sbln lebih ni erk.. xde kaitan ng rmh2 laen. so aku biasala ddk atas katil sambil berpesbuk. tiba2 aku ternampak botol air kosong dalam bilik aku ni jatuh ng tetibe.. mula2 aku syak ada hantu dok maen2 sakat aku la dok jatuhkan botol tu tanpa sebab, siang2 plak tu. housemate aku lg 2 org tu dok maen game online perang2 sb dgr sorg kt depan ng lg sorg dlm blk dok memekak bising2 psl game dorg tu..

Pastu aku dok dengar lagi satu botol kosong plak jatuh..adehh. ko nak maen2 ng aku plak ke hantu..sb mmg xde org pon kt situ. siang2 jgk pon ko nk kacau line ke hape..? tp aku rasa x senang hati dah..nk jgk pi check ape kebende sbnrnye yg terjadi.. tikus2 dok curi air botol aku ke.. nasib baek aku bukak lampu bilik sb gelap n hujan turun lebat dlm 20 minit gak ar.. pastu aku aku ternampak ada plastik hitam dok bergerak masuk bilik aku... omakk aiiii.. air masuk dlm bilik aku dowh..! terkejut katak gua sambil melompat ke atas katil ketakutan.. pastu aku kuar jap tgk.. sekali haaa kaauuu... sume barang da terapung ng air masuk dari segala arah.. pintu depan, pintu dapur ng lubang mesin basuh... omaiigoshh... dengan sepantas kilatnye aku terpaksa membuat siren kecemasan dgn memekik kuat2 kpd mangkuk2 hayun yg tgh kusyuk do melayan game perang dunia mereka itu... "BANJIR..!!",  "Woi korg BANJIR..!!", "woiii SETAN..! RUMAH KITA BANJIR LA BODO..!!" baru mereka menyelowkan speaker & headphone dan terhuyung hayang memerasankan diri mereka. berdua.. ceittt...!!
Aku pon da panik giler kentang xtau nk bt ape sb air masuk dengan cepat sekali dan menyerang bertalu-talu tanpa mengenal belas kasihan... so aku terpaksa bertindak di luar kawalan dengan melontarkan segala baju2 kotor aku dlm bakul beserta ng kain2 pelikat aku demi melambatkan serangan pihak musuh..! kerana aku terpaksa bertarung nyawa menyelamatkan ramai lagi insan2 yg tidak berdosa yg turut dlm keadaan panik terutamanya extension plug aku yg merupakan ibu kepada mereka2 iaitu plug laptop, plug komputer, plug printer, plug amplifier 2 biji dan tidak ketinggalan jgk plug anak kembar aku lain mak tapi sama bapak iaitu charger nokia dan sony..hukhuk..!! namun serangan semakin mengganas hinggakan aku terpaksa mengangkat kotak polisterin mancing kitorg tuk melemahkan serangan pihak lawan, tapi ng kotak2 tu sekali pihak musuh angkat.. aisehhh..maen kasar nampak, last2 aku terpaksa meletak dumb bell 10KG aku utk mempertahankan kotak itu yg bertindak sebagai benteng pertahanan daripada di bolosi... hampehh toll tindakan luar kawal aku... ishh..

Barang2 kesayangan aku terpaksa aku baling dan campak walaupun hati aku terguris pabila gitar elektrik dan juga gitar akustik aku pn terpaksa di campak bersama ke atas katil.. serta pelbagai lg kekasih aku iaitu printer, fail2 bisnes, dokumen2, buku study dan tidak ketinggalan 2 biji amplifier gitar2 aku ke tmpt yg lbh tinggi.. huhu.. habis sume barang2 bawah katil terpaksa aku selongkar tuk campakkan dan ada juga barang2 yg x sempat diselamatkan terlemas di tempat kejadian di dalam air buat seketika. mana yg dah lemas terpaksa aku kuburkan begitu sahaja dengan titisan air mata. perghhh...!! tetibe jek blh banjir ni hape citer..? dhla barang2 dlm bilik aku ni banyak.. sound ar dulu awal2 nk banjir, leh aku prepare awal2 n bt double protection.. kehkeh.. ishhh...ada jgk buku2 ng dokumen aku basah kna rendam.. terpaksa ar aku jemur, ada yg rosak terpaksalah aku buang.. dan tetibe blh blackout pulak..! mgkn sb dh ada wayar yg short sb plug terendam ng air la tu.. terus gelap bilik aku smp aku kna suluh ng lampu picit check kot2 ada anak katak yg lemas ke.. tu yg aku sedih siottt...!!!  




Pastu aku lari ar ke luar nk tgk kete kesayangan aku plak.. kot2 da mati lemas jgk.. x sempat bg CPR, aku plak kompom mati lemas nnt sb nk anta pi hospital dok kna tukar jantung baru kete aku kt bengkel.. mana nk cekau duit der..! nsb baek masih dlm keadan comel lg sihat walafiat.. =) so aku lega sket ar.. rupenye air dah naek kt luar n masuk ikut pintu depan, pintu belakang.. adehh serangan hendap tanpa meminta izin pihak lawan.. mana aci... hukhuk!! lgpn hujan 20 minit jek mana sangka nk banjir smp tahap mcm tu sekali..? pastu aku lepak kt luar rmh sb ada byk moto2 n kereta.. rupenye rmh2 kt taman belakang lg teruk banjir ar naek smp paras kepala lutot..! naseb baek kt rmh aku cuma naek paras kepala buku lali jek.. klu x, ng tilam2 aku sekali basah terendam, gua nk tdo mana mlm ni bai.. !!




Pastu aku lepak kt luar sb nk tahu perkembangan sekitar, mmg banjir gak ar rmh depan ni.. pastu aku meredah banjir jalan kaki ke rumah blkg pulak, mmg teruk gak siot.. patot ar dorg sume dok alihkan kete kt area depan rumah aku.. mmg ssh nk sangka sb banjir tu mcm datang dan pergi mcm tu jerk.. x hujan pn kt luar, cuma aku rasa mgkn sb ptg td air laut tgh pasang besar, longkang biasa penuh ng air, then kebetulan plak td hujan 20 minit tu lebat plak.. haa ape lagi berkawan ar dorg tu dok pakat menyerang bersama2.. so air masuk dgn deras ke rumah2 org.. papepun banyak barang2 elektronik la yg kna selamatkan dulu, tu ada yg pasrah sb dh tenggelam mcm extension plug tv, rice cooker ng cerek masak air kt depan.. so mlm td bdk2 ni tgh memberikan sedikit pernafasan dan mengoperate mereka di bawah kipas.. terpaksalah membasuh rumah dengan cekangnye td serta berjihad dgn sepenuh hati tanpa kenal erti jemu dan putus asa..kahkahkah..! pastu aku dok tgk siap ada org mcm wartawan dok tgkp gmbr n tny2 pakcik tu tgh dok diri kt banjir dlm rumah.. siap posing lg pakcik tu... kahkah.. teror ar pakcik.. good luck, nnt leh jd artis terkenal dan terpopuler..hehe. klu blh dpt pegang anak kucing ker, cara gak pakcik..penyelamat haiwan yg patot diberi anugerah.. kehkeh..!


Bila aku round belakang rumah aku... naaah amik kauuu...! double trouble baiii.. lg parah rmh2 taman blkg ni sumenye banjir lg teruk.. x semena2 dorg yg xde kt rumah tu kna menyental habis-habisan mlm td.. so bagi mereka2 yg ada kt rmh ni, sempat ar jgk selamatkan mana yg patut.. klu xde sape kt rmh, nmpk gayanye nangis la dorg mlm ni.. tp banjir td sekejap je dlm 2 jam mcm tu ar.. pastu surut blk dah.. mcm nk maen2 jek banjir td..kehkeh.. air deras siap leh bt lumba2 kapal kertas lg td..hakhak.. teringat zaman kecik2 maen benda alah tu.. tapi ada hikmahnye la setiap kejadian dan musibah yg terjadi td tu.. contohnye, rumah kitorg yg x brp nk bersih dulunye telah berubah kpd skrg  triple wangi... haaa kauuuu... wangi sewangi2nye dan bersih sebersih bersihnya sb sental guna sabun basuh ng dettol skali.. aku plak semakin wangi sb sental ng "lifebouy" byk2.. kahkah.. penat giler seyhh dok kemas rmh.. ada barang kna buang lg.. kna jemur barang2 yg basah lg..kna basuh baju n jemur segala.. mcm ni rupenye rasanye yerk.. sb selama 27 thn ni aku xpernah lg dok ngadap banjir kt bilik sendiri, selama ni tgk kt tv ng berita jerk.. ni kna betul2 kt batang idung baru terasa beb..! tp xpe, kami enjoy ng segala musibah ni..hakhak..! =) india sblh rumah aku ni jela kesian, sket sb dia bru je pindah sini ahad lepas, then mlm smlm baru membasuh rumah smp tgh mlm, skali ptg td.. banjir.. kahkahkah.. sian, ni dh kul 6 pagi aku dok dengar lg dr mlm td dia dok sental rmh.. xpela, kna jgkla bersihkn rmh sendiri..kan..?


kdg2 padan ng muke dia jgk sb mlm smlm apesal dok bkk lagu2 tamil kuat2..? sengaja cari pasal ng kitorg.. taula tgh basuh rumah baru, haa kauu skali kena basuh rumah sekali lg beserta ng rumah aku skali gak kna basuh td..kahkah.. padan ng muke aku jgk sb dok gelak guling kt dia.. pompuan india tu dok tny aku dia penat sb hbs sume rosak brg2 kt rmh dia.. mmg kesian, sb ko pompuan kan,, tp nk bt cemane.. blk aku pon masuk air gak..tp dh lg bersih serta wangi dan boleh digunakan tanpa was-was.. hakhak..! so far,  inilah pengalaman pertama musibah yg amat enjoy dlm idup aku sb kali pertama merasa situasi ni..hehe. rmh kami 3 kali lg bersih dan wangi berbanding sblm ni.. 5's gila kentang menyeluruh segenap pelusuk rumah.. "memang perit nk terima hakikat apabila kita ditimpa musibah dan merasa kehilangan sesuatu yg kita sayang tanpa kite bersedia untuk menempuhnya.. namun percayalah sesuatu perkara yg terjadi tu pasti ada hikmahnye dan sesuatu yg jauh lbh baik itu pasti menyusul kemudian sekiranya kita mampu mengatasi dan berjaya harunginya dengan tabah dan tidak berputus asa".. wink..wink.. inilah yang di namakan sebagai suatu proses "KEHIDUPAN" =) hadapi dgn hati yg terbuka...


Kesian jugak aku tgk rmh org ni..port taman dia lg teruk dr rumah aku..

p/s : ni nk pilihanraya ni, rasa2 aku layak mintak bantuan dan pampasan kebajikan mangsa2 banjir x..? hakhak.. sb banyak nie barang2 aku yg rosak n kna buang =( hukhukhuk.. 


~  Rizali Masri ~
\(^_*)/
 
Cetak

No comments:

Post a Comment

Hi everyone .. please leave your comment here ~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...