ads top

Destinasi Extreme Muka Bumi
1. Lut Desert (Iran): Tempat Terpanas di Bumi 159 °F (71 °C)
 


Ada perbincangan besar tentang tempat terpanas di bumi. Banyak yang percaya di Al Azizyah, Libya, dengan suhu tercatat 136 darjah Fahrenheit (57,8 derajat celcius), dan tempat terpanas kedua berada di Death Valley, California, Amerika Syarikat, iaitu 134 Fahrenheit pada tahun 1913. Tetapi menurut sumber lain, satelit NASA mencatat suhu permukaan setinggi 71 ° C (159 ° F) di gurun Lut Iran, konon yang ini adalah suhu terpanas yang pernah tercatat di muka Bumi. Daerah ini, yang meliputi wilayah sekitar 480 kilometer, disebut Gandom Beriyan (panggang gandum).

2. Mount Chimborazo (Ecuador) : Titik Tertinggi dari Pusat Bumi 20,703 kaki (6,310 m) di Atas Permukaan Laut


Tidak banyak orang yang tahu tentang Gunung Chimborazo di Ecuador dengan ketinggian 6.310 meter (20.703 kaki), beza sedikit dari Gunung Everest, namun memiliki perbezaan Chimborazo menjadi gunung tertinggi di atas pusat bumi. Hal ini kerana Bumi memiliki bentuk bulat. Sebagai bentuk bulat, Bumi adalah yang paling luas di khatulistiwa. Chimborazo hanya satu darjah sebelah selatan khatulistiwa bumi dan pada lokasi itu adalah 6.384 kilometer dari pusat Bumi atau sekitar 2 kilometer lebih jauh dari pusat Bumi dibandingkan Gunung Everest 

3. Tristan de Cunha (UK) : Pulau Berpenghuni Paling Tersembunyi di Bumi Berjarak 2,000 mil dari Benua Terdekat

  

Kelompok pulau berpenghuni terpencil di dunia, Tristan de Cunha di selatan Samudera Atlantik, adalah pulau yang sangat kecil, dan tidak memiliki landasan. Rumah untuk 272 orang yang terdiri dari 8 nama keluarga, penduduk di sana turun-temurun menderita keluhan seperti asma dan glaukoma. Dianeksasi oleh Britania Raya pada 1800-an, penduduk pulau memiliki kod pos dan bahasa Inggeris, sementara mereka dapat memesan barang secara online, memerlukan waktu yang sangat lama untuk pesanan mereka datang.

4. Angels Falls (Venezuela) : Air Terjun Tertinggi 3230 kaki (984 m)Angel Falls (Salto Ángel) di Venezuela adalah air terjun tertinggi di dunia. Air terjun yang tingginya 3.230 terletak di sebuah anak sungai Rio Caroni. Air terjun terbentuk saat arus sungai jatuh dari puncak Auyantepui. 

5. Oymyakon (Russia) : Tempat Terdingin di Dunia −96.2 °F (−71.2 °C)

 

Oymyakon adalah sebuah desa di Oymyakonsky Ulus dari Republik Sakha, Rusia, terletak di sepanjang Sungai Indigirka, 30 kilometer (20 mil) barat laut Kolyma Tomtor di Highway. Populasi adalah 800 orang. Oymyakon di kenal sebagai salah satu calon Kutub Utara Dingin, kerana pada tarikh 26 Januari 1926, suhu dari -71,2 ° C (-96,2 ° F) tercatat di sana. Ini adalah suhu terendah tercatat untuk setiap lokasi yang dihuni secara tetap di Bumi. Itu juga merupakan suhu terendah tercatat di belahan bumi Utara.

6. The Dry Valleys (Antarctica) : Tempat Terkering di Muka Bumi

 

Salah satu daerah di Antartika dikenal sebagai Lembah Kering. Di lembah ini tidak ada curah hujan lebih dari 2 juta tahun. Dengan pengecualian satu lembah, danau secara singkat yang diisi dengan air dari daratan yang mengalir sungai-sungai selama musim panas, Lembah Kering tidak mengandungi wap air (air, ais, atau salji). Alasan mengapa Lembah Kering ada adalah 200 mph katabatic bawah angin yang menguap semua kelembaban. Lembah-lembah kering yang aneh: kecuali beberapa batu terjal mereka adalah satu-satunya bahagian dari benua Antartika tanpa ais. Terletak di Trans-Antartika Range, mereka berhubungan dengan daerah pergunungan di mana penguapan (atau lebih tepatnya, sublimasi) lebih penting daripada hujan salji, sehingga semua ais menghilang, meninggalkan tanah tandus kering. 

7. Marianas Trench (Indonesia and Japan) : Titik Terendah di Muka Bumi 35,840 kaki (10,924 m) di bawah permukaan lautChallenger Deep di Palung Mariana (atau Marianas Trench) adalah titik terdalam di lautan bumi. Dalamnya adalah 10.924 meter (35.840 kaki) di bawah permukaan laut. Satu-satunya orang yang pernah dieksplorasi parit ini adalah Jacques Piccard dan Don Walsh. Di bagian bawah mereka tujuh mil ke bawah dan di sekeliling mereka lapan ton tekanan. Mereka mengamati ikan, udang dan makhluk lainnya hidup di bawah dasar laut.

8. Lloro (Colombia) : Tempat Terbasah di Muka Bumi

 

Lloro, Kolombia, mendapatkan rata-rata 40 kaki hujan setahun. Orang-orang yang tinggal di sana menghasilkan wang dengan menebang pohon-pohon di hutan terdekat di mana anda dapat mengandalkan pada hujan setiap hari. Sekali lagi, ada perbincangan tentang fakta ini. Cherrapunji, Utara-Timur India diperkirakan selama bertahun-tahun untuk menjadi tempat paling basah di dunia. Disini hujan rata-rata 10.820 mm dalam satu tahun, baik dari jumlah pendek dari Lloro. Tidak seperti Colombia dimana hujan turun sepanjang tahun, Cherrapunji mendapatkan sebagian besar dari hujan selama 'monsun barat', atau musim hujan, antara bulan Jun dan Ogos. Sebenarnya, antara 1860 dan 1862 Cherrapunji ini sangat basah; antara 1 Ogos 1860 dan 31 Juli 1861 (yang tumpang tindih bahagian dari 2 musim basah) 26.467 mm hujan turun.

9. Mount Thor (Canada): Tempat Vertical Tertinggi di Muka Bumi

 

Gunung Thor, di Auyuittuq Taman Nasional di Pulau Baffin, Nunavut, Kanada, menyediakan tempat vertikal tertinggi yaitu 4.100 kaki. Gunung Thor adalah puncak paling terkenal di Kanada, dan itu murni terbuat dari granit. Ini kegemaran para pencari sensasi dan pendaki. Gunung Thor dinaiki pertama kali pada tahun 1953 oleh Institut Kutub Utara Amerika Utara tim. Ada beberapa ekspedisi rappel baru-baru ini, dengan satu kematian pada tahun 2006.

10. Dead Sea (Jordan) : Tempat Berelevasi Terendah di Muka Bumi 1,385 kaki (422 meter) di bawah permukaan laut

 

Mungkin sudah banyak yang tahu tentang laut mati, tapi ini penjelasannya, kenapa menjadi salah satu tempat ter-extrim di dunia.

Laut Mati adalah elevasi terendah di permukaan bumi di tanah kering, garis permukaan dan pantai berjarak 422 meter (1.385 kaki) di bawah permukaan laut. Di perbatasan Yordania dan Israel, jalan di sekitar Laut Mati juga menjadi jalan paling rendah di Bumi. Terkenal kerana kemasinan (lebih dari sepuluh kali dari Laut Mediteranian), kadar garam di laut mati sekitar 9 kali lebih tinggi dari lautan lain di seluruh dunia Tidak ada makhluk hidup di dalam laut mati, maka ia dinamakan demikian kerana tiada makhluk air yang dapat hidup. Ramai pengunjung yang melawat ke sini bertujuan untuk perubatan terutama kulit.
~ Rizali Masri ~
 \(^_*)/
 
Share on Google Plus

Tentang Rizali Masri

RizaliMasriDotCom asasnya adalah sebuah website peribadi yang berkongsi artikel berkenaan keusahawanan, motivasi, isu semasa, kesihatan, ilmu pengetahuan dan travelog. Kini, website ini turut menyediakan pelbagai tawaran kursus keusahawanan, video marketing, membina website / e-commerce. Hubungi saya di 011-1636 2729.

1 respons pembaca:

Hi everyone .. please leave your comment here