ads top

Kebaikan Disebalik Tangisan Mu


APAKAH FAKTA DAN KEBAIKAN TANGISAN MU?


Ada beberapa alasan manusia menangis. Antaranya kerana kelembutan hati, ketakutan, penderitaan, terlalu gembira dan tidak lupa juga akibat dari memotong bawang..! (^_*) Tahukah anda bahawa menangis ini juga mempunyai banyak kebaikannya. Antaranya :

1) Membantu Penglihatan

Air mata ternyata membantu penglihatan seseorang, jadi bukan hanya mata itu sendiri. Cairan yang keluar dari mata dapat mencegah dehidrasi pada membran mata yang boleh membuat penglihatan menjadi kabur.

2) Membunuh Bakteria
 
Tak perlu ubat titik mata, cukup air mata yang berfungsi sebagai antibakteria. Di dalam air mata terkandung cairan yang disebut dengan lisozom yang dapat membunuh sekitar 90-95 peratus bakteria bakteria yang tertinggal dari keyboard komputer, pegangan tangga, bersin dan tempat tempat yang mengandungi bakteria, hanya dalam 5 minit.

3) Meningkatkan Mood

Seseorang yang menangis boleh menurunkan paras stress kerana dengan menangis, mood seseorang akan terangkat kembali. Air mata yang dihasilkan hasil dari menangis kerana emosi mengandungi 24 peratus protein albumin yang berguna dalam meregulasi-kan sistem metabolisme tubuh jika nak dibandingkan dengan air mata yang dihasilkan daripada iritasi mata.

4) Mengeluarkan Racun
 
Seorang ahli biokimia, William Frey telah melakukan beberapa kajian tentang air mata dan menemukan bahawa air mata yang keluar dari hasil menangis karena emosi ternyata mengandungi racun. Tapi jangan salah anggap, kerana keluarnya air mata yang beracun itu menandakan bahawa ia membawa racun dari dalam tubuh dan mengeluarkannya melalui mata.

5) Mengurangkan Stress
 
Air mata ternyata juga mengeluarkan hormon stress yang terdapat dalam tubuh dikenali sebagai endorphin leucine-enkaphalin dan prolactin. Selain menurunkan level stress, air mata juga membantu melawan penyakit penyakit yang disebabkan oleh stress seperti tekanan darah tinggi.

6) Membangun Komuniti
 
Selain baik untuk kesihatan fizikal, menangis juga boleh membantu seseorang membangunkan sesebuah komuniti. Biasanya seseorang menangis setelah menceritakan masalahnya di depan sahabat atau seseorang yang boleh memberikan sokongan, dan hal ini boleh meningkatkan kemampuan berkomunikasi dan juga bersosialisasi seseorang.

7) Melegakan Perasaan

Semua orang rasanya merasa demikian. Meskipun kita rasa bagai didera pelbagai macam masalah dan dugaan, namun setelah menangis biasanya akan muncul perasaan lega. Setelah menangis, sistem badan seperti otak dan jantung akan menjadi lancar. Oleh itu, menangis akan membuat seseorang merasa lebih baik dan lega. Keluarkanlah masalah di fikiran kita dengan menangis. Pasti lepas tu kita akan merasa sangat lega.

8) Tangisan Bayi

Tangisan bayi adalah contoh komunikasi paling mudah untuk kita fahami. Bayi menangis sebagai tanda inginkan susu, kesakitan, tidak selesa atau sebagainya. Oleh kerana masih tidak mampu bertutur untuk mendapat perhatian kita, bayi menangis adalah tanda emosi yang ditunjukkan mereka ketika memerlukan perhatian sang ibu. Tangisan bayi adalah satu contoh komunikasi. 


Setelah kita semua tahu akan kebaikan menangis, lepas ini bolehlah kita menangis ramai-ramai \(^_^)/ .. Namun, kesimpulan yang dapat saya ungkapkan disini adalah menangis itu suatu kurniaan yang tidak ternilai harganya. Dengan menangis kita dapat tonjolkan ekpressi emosi kita pada saat itu. Sesungguhnya, tangisan air mata itu adalah nikmat yang seringkali kita alami saat suka mahupun duka. Sekian, terima kasih ~~ Wassalam ~
Rizali Masri
\(^_*)/Share on Google Plus

Tentang Rizali Masri

RizaliMasriDotCom asasnya adalah sebuah website peribadi yang berkongsi artikel berkenaan keusahawanan, motivasi, isu semasa, kesihatan, ilmu pengetahuan dan travelog. Kini, website ini turut menyediakan pelbagai tawaran kursus keusahawanan, video marketing, membina website / e-commerce. Hubungi saya di 011-1636 2729.

0 respons pembaca:

Post a Comment

Hi everyone .. please leave your comment here